Patrimoni civil Patrimoni civil

- Son Catlar, possessió: rústica. Son Catlar, possessió mallorquina. Apareix documentada l’any 1244 com a S’alqueria de n’Abraham, rebent el seu nom actual a partir de 1578. Les casa es distribueix al voltant d’un claustre. A més trobem una torre de defensa, un celler i una capella.

- Balneari de Sa Font Santa, balnerari: rústica. Balneari de Sa Font Santa. Segons la tradició, la casualitat fer que es descobrissin les propietats curatives de la font. Explica la llegenda que hi va haver una epidèmia a Mallorca que causava la mort als porcs, però als animals que es banyaven a les aigües de les basses situades a la finca del Palmer no emmalaltien. Aquest fet provocar que malalts de sarna o lepra acudissin a banyar-se en aquestes basses, confiant en les seves propietats curatives. Segons les fonts, a l’any 1507, hi existia una pila on es posava alguna extreta de la font Santa per als nombrosos malalts que visitaven el lloc. L’edifici actual del balneari es va construir entre 1844-1945.

- Son Cosmet, possessió: rústica. Són Cosmet correspon a una antiga possessió mallorquina,de la qual s’en té constància des del segle XVI. Està formada per diferents bucs adossats entre ells, un dels quals correspon a una torre de defensa.

- S’Alqueria Roja, possessió: rústica. S’alqueria Roja o també coneguda com Sa Cùria Roja correspon a una antiga possessió mallorquina. Apareix documentada ja al segle XVI. L’edifici presenta una planta en forma de L.

- Antiga estació de Campos, estació: urbana. L’antiga estació de tren de Campos va ser construïda poc abans de la inauguració del ferrocarril, 1917. L’últim trajecte d’aquest va ser el 1964. El seu ús actual és d’habitatge particular.

- Can Cosmet, casa: urbana. Can Cosme és la casa pairal de les famílies Lladó i Oliver de Son Cosmet, exhibint l’escut heràldic de la primera, un lledoner, en una de les dovelles que componen el portal de mig punt de l’entrada principal. Els seus orígens serien d’una casa fortalesa aixecada en els primers temps de la conquesta de l’illa per la hosts de Jaume I, a la qual en el segle XV se li edificaria una torre en un dels seus extrems. En el segle XVII se li incorporara una casa veïna a l’altre extrem, estant tot el conjunt separat de la via pública per una avantmuralla, avui substituïda per una reixa. Reconstruïda a mitjans del segle XX, destaquen d’ella, a part de l’esmentada torre, dues finestres renaixentistes flanquejades per dues gòtiques. Així com el finestró de la torre, esquematització de la finestra amb motlures flamígera de la casa rectoria.

- Casa de Can Salom, casa: urbana. Casade Can Salom, també coneguda com Cals agrons, per aparèixer esculpides a la façana algunes d’aquestes aus. Edifici d’estil modernista aixecat per Julià Mascarò Ballester l’any 1914.

- Ajuntament de Campos, torre de defensa: urbana. L’actual emplaçament de l’ajuntament de Campos correspon a un edifici del segle XV, en el qual té adossat una torre de defensa del segle XVI. Aquesta construcció defensiva es coneix com a “torre de Can Cos”, nom de l’antic hostal que albergava en ella. L’edifici principal conserva l’escut de la vila que data del 1642.

- Son Lladó Vell/ Son Lladó d’en Blanc, possessió: rústica. Son Lladó Vell/ Son Lladó d’en Blanc, antiga explotació agrícola mallorquina. Apareix documentada al segle XVI, on al XVII el nucli es divideix en dos. També presenta torre de defensa. Curiosament en alguns punts de l’habitatge s’observen grafit o dibuixats vaixells, creus i comptes.

- Son Amer, possessió: rústica. Son Amer correspon a una antiga possessió mallorquina. Apareix documentada ja al segle XVI. Hi trobem tots els elements tradicionals d’una l’explotació agrícola: des d’estables, sínies, aljubs, un celler de vi, etc.

- Son Lladones, possessió: rústica. Són LLadonet és un altre exemple d’antiga possessió mallorquina. Apareix documentada ja al segle XVI. Presenta un sistema de defensa propi, una torre de planta quadrada.

- Conjunt de cases de Sa Sorda, casa: rústica. El conjunt de cases de sa Sorda és un bon exemple d’arquitectura tradicional mallorquina. Correspon a una petita aglomeració de cases agrícoles. Pel que fa a la seva datació, hi ha referències de l’existència al segle XIII d’una alqueria musulmana anomenada Benidorama.

- Son Rosselló, possessió: rústica. Son Rosselló, antiga possessió mallorquina. Va ser construïda entorn el segle XVI-XVII. L’edifici està format per tres blocs: la casa dels senyors, dels jornalers (l’amo) i una construcció del segle XX. A part també presenta una torre de defensa.

- Sa Vinyola, possessió: rústica. Sa Vinyola, possessió mallorquina, es documenta des del segle XVI. El conjunt d’edificis es disposen en forma de U, conformant així un claustre obert. Aquesta també disposa de torre de defensa.

- Can Barceló, casa: urbana. Can Baceló, antiga residència d’una poderosa família de Campos. L’edifici manté un nucli arquitectònic datat al segle XV, sent molt reformat al segle XVII. Popularment es diu que el Bisbe Tallades va néixer en ella. Hem de destacar el conjunt d’elements decoratius de la façana principal, motllures, arcs, portals, etc. A Imés es pot observar l’escut de la família.